Buat, elektrik tesisatında iletken elemanlarının birbiri ile kesişip bağlantı yapıldığı plastik malzemelerdir. Kablo eklemelerinin, buat dışında yapılması Ulusal elektrik idaresi yönetmeliğine göre yasa dışıdır. Aynı zamanda insan hayatı açısındanda tehlike yaratmaktadır. Buat kasaları, kullanım yerlerine göre farklı boyutlarda ve malzemelerde olabilir.
nnBuat kasaları canlıları faz elektriksel bağlantılarından uzak durmasını sağlar ve bağlantıları toz ve nemden ve dış etkenlerden korur.
nnBuatlar kullanıldıkları elektrik tesisatın yapısına ve kullanıldıkları yere göre norm buat (derin kasa), kare buat, tünel buat, antigron buat, dahili tip galvanizli çelik buat, harici tip buat, kontralı buat, sıva üstü buat, kondulet buat olmak üzere çeşitlere ayrılır.
nnYuvarlak tip genel kullanımı yaygın olan buat türüdür. Elektrik borularının çapına göre buata boru girişleri de farklı boyutlarda olur. Buatlar, boru giriş sayısı dikkate alınarak birden fazla (2–3–4) girişli olarak imal edilirler. Derinlik olarak 3,7 cm ve çap olarak 7 cm ebatlarında üretilmektedir.
nnKare buatlar, elektrik tesisatlarında tam iletken bağlantısı daha fazla olan yerlerde kullanılması yaygındır. ana dağıtım noktalarında (kolon hatlarında, linye hattı başlangıcında, apartman dairelerindeki geçiş noktalarında…). Kare buatlar, 8×8, 10×10, 12×12, 15×15, 20×20, 26×12 mm’dir.
nnTünel buatlar, dairesel buat çeşidi olup boru girişleri kare buat girişinin aynısıdır. Boru girişi, buat üzerindeki dairesel kısımları kesici yardımı ile açarak yapılır. Buat derinliği 42 mm ve dış çap uzunluğu 80 mm’dir.
nnSıva üstü buatlar daha çok eski yapılarda görülmektedir. Günümüzde de sıva üstü tesisatlarda kullanımı mevcuttur. Buat çapı 52 mm ve derinliği 18 mm’dir.
nnNemli yerlerde kullanılır. Sıva üstü elektrik tesisatında kullanılır. Kare ve dairesel olmak üzere iki tipte üretilir. Dairesel olanları 70, 90 mm, 3 girişli ve 4 girişli olarak üretilir. Antigron kare buatların boyutları 85×85, 100×100, 180×110 mm’dir.